Vikend u Vršcu u znaku vina i grožđa (SRB)

Berba grožđa na padinama vršačkog brega privodi se kraju. U Vršcu, kažu, biće dobrog vina. Zato ovog vikenda slave dobru berbu u okviru tradicionalnih 62. dana Vršačke berbe grožđa – Grožđebala.

Taj kraj okružen najvećim plantažama vinograda u zemlji, još od doba Rimljana svoju sudbinu je vezao za vinovu lozu, rastao je i razvijao se zajedno sa vinogradima. Grožđe i vino do danas su ostali najvažnije obeležje Vršca, ali i delatnost koju mladi nasleđuju.

“Raduje činjenica da je sve više mladih ljudi koji nasleđuju porodičan biznis i koji se odlučuju da se bave proizvodnjom vina i mi ćemo im kao lokalna samouprava biti uvek dobar partner i pomoći im u obavljanju ovog posla”, kaže Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca.

Tom prilikom Đorđević je, obišavši mlade vinare, najavio podršku Vlade kada je proizvodnja vina u pitanju.

“Mi danas u državi imamo dosta sredstava i želimo upravo da promovišemo i da dajemo ta sredstva jer je to najbolji način da mladi ostanu upravo ovde u kraju i da tako razvijamo našu Srbiju”, kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U čast vina i grožđa Vrščani će slaviti do ponedeljka.

Više od 100.000 turista iz cele Srbije i oko 20.000 suseda Rumuna zajedno sa Vrščanima uživaće u dobroj atmosferi, brojim koncertima, zabavnim, sportskim i kulturnim sadržajima.

 

Izvor: rts

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor