Baby Beef – Tov junadi raste, potrošači žele domaće meso u trgovini (HR)

Emisija Agrobiz zajednički je projekt portala Agrobiz.hr i prvog poslovnog internet radija u Hrvatskoj poslovniFM. Jednom tjedno poslovniFM donosi priču o dobrim poljoprivrednim praksama, ali i tematizira probleme suvremenog sela, poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke industrije. Tema prve emisije je Udruga Baby Beef – prvi puta u deset godina zaustavljen je uvoz goveđeg mesa.

Emisija Agrobiz zajednički je projekt portala Agrobiz.hr i prvog poslovnog internet radija u Hrvatskoj poslovniFM. Jednom tjedno poslovniFM donosi priču o dobrim poljoprivrednim praksama, ali i tematizira probleme suvremenog sela, poljoprivredne proizvodnje i prerađivačke industrije.

„Prvi put u deset godina zaustavljen je uvoz: ukupni uvoz goveđeg mesa lani je narastao tek za dva posto, a svježeg goveđeg mesa za jedan posto, za što se slobodno može reći da je stagnacija. Istovremeno je prodaja naše, hrvatske junetine članica Udruge Baby Beef, u pojedinim trgovačkim lancima narasla i do 25 posto”, ustvrdio je za poslovniFM predsjednik Udruge Baby Beef Darko Celovec, u emisiji Agrobiz, urednika i voditelja Miroslava Kuskunovića. U emisiji je sudjelovao i mladi poljoprivrednik Matej Belec. Cijelu emisiju možete poslušati ovdje.

„Udruga čini 90 posto proizvodnje junetine u zemlji, pa se usudim reći da smo i mi pridonijeli promjeni trenda. Uvjeren sam kako će taj trend još više ići u našu korist, jer smo u ovih godinu dana dobili više od 50 novih članica i povećavamo proizvodnju. Sve to ulijeva nam optimizam“, tvrdi Celovec.

Tov junadi u Hrvatskoj postaje sve zanimljiviji sektor proizvodnje, a uspjeh tog sektora najvećim dijelom treba pripisati Udruzi Baby Beef koja je s više od 300 svojih članica u samo godinu dana uspjela brendirati svoju junetinu i ući u većinu trgovačkih lanaca čime je dokazano da hrvatski potrošači žele domaće kvalitetno meso.

To potvrđuje i mladi 26-godišnji poljoprivrednik Matej Belec koji u Kloštru Podravskom ima farmu tovne junadi s oko 50 grla stoke. „Stočarstvo je zahtjevan posao i traži puno odricanja, no ja sam nakon završenog Agronomskog fakulteta ipak odlučio nastaviti posao svojih roditelja, iako je mladih, posebno onih koji se žele baviti poljoprivredom, na selu sve manje“, kazao je Belec za poslovniFM.

Celovec podsjeća kako Udruga Baby Beef okuplja oko 330 tovljača junadi što čini 90 posto sektora tovnog govedarstva. Članovi udruge godišnje uzgoje oko 120.000 junadi i ostvare više od milijardu kuna prihoda. Oko 50 posto proizvodnje izvozi se prodajom žive stoke u zemlje Bliskog Istoka i prodajom mesa u Italiju.

Udruga je prvi rođendan svoje robne marke Hrvatska junetina dočekala uz pozitivne brojke: prodaja mesa u trgovačkim lancima i mesnicama rasla je po dvoznamenkastim stopama, Udruzi se priključilo više od 50 novih članica, a u ovoj godini očekuju rast uzgoja između 10 i 15 posto. Takav razvoj događaja vide kao točku preokreta u proizvodnji i prodaji junetine u Hrvatskoj.

„Hrvatska je junetina u prvoj godini ušla u sedam velikih trgovačkih lanaca, netom je potpisan ugovor s Tommyjem. Najveći rast prodaje mesa bilježi KTC (25 posto), ali porastu znatno pridonose i mesnice u kojima se opskrbljuje sve veći broj kupaca. Inače, dosad je potpisano 29 partnerskih ugovora o korištenju branda. Partneri koji mogu koristiti brand su trgovački lanci, mesnice i ugostitelji“, izjavio je Celovec.

„Mislim da ovi naši rezultati dokazuju kako hrvatski kupci traže domaći proizvod. Pokrenuli smo naš brand kako bismo odvojili kvalitetnu, domaću i svježu junetinu od uvozne. Ne mogu se sjetiti da je ijedan sličan brend imao takav tržišni uzlet u samo godinu dana. Prepoznaju to i drugi, pa se Udruzi gotovo svakodnevno priključuju novi članovi. Vjerujem da ćemo u svim važnim pokazateljima ove godine rasti 10 do 20 posto“, najavio je predsjednik ove Udruge. Dodao je kako se to odnosi i na izvoz.

Hrvatska junetina iznimno se cijeni na vanjskim tržištima, primjerice u Italiji, pa u izvoz odlazi oko 50 posto junadi ove Udruge. U posljednjoj su godini otvorena tri nova tržišta – Kosovo, Srbija i Crna Gora – a sad se intenzivno radi na otvaranju Turske.

 

Izvor: agrobiz

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor