Studen uhvatila privatizaciju „HPK Draksenić“ (BIH)

Iako je Vlada Republike Srpske prije mjesec dana zadužila Investiciono – razvojnu banku (IRB) Republike Srpske da pripremi program privatizacije preduzeća „HPK Draksenić“, ovaj dokument još uvijek nije završen.

Vlada Republike Srpske upoznala se prije mjesec dana sa Informacijom o pismu namjere preduzeća „Studen global see“ Brčko za kupovinu državnog kapitala u “Hemijskoj preradi kukuruza” iz Draksenića kod Kozarske Dubice, pisao je portal CAPITAL u tekstu „Studen kupuje HPK Draksenić“

U pismu namjere koje je ovo preduzeće dostavilo Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izražavao se inicijalni interes za zakup poslovanja preduzeća HPK i kupovinu akcija koje Akcijski fond RS ima u tom preduzeću.

„Vlada Republike Srpske je zadužila Investiciono – razvojnu banku da pripremi poseban privatizacioni program za privatizaciju državnog kapitala u preduzeću HPK i dostavi Vladi na usvajanje“, saopšteno tada iz Vlade.

Iz Investiciono- razvojne banke (IRB) Republike Srpske istakli su da je ovaj program započet, ali da se ne zna kada će biti finalizovan, kao i da to zavisi od pregovora koji se vode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

„Započeta je izrada Posebnog privatizacionog programa za preduzeće “HPK” Kozarska Dubica. Međutim, utvrđivanje konačne metode privatizacije ovog društva, će zavisiti od ishoda razgovora koji se trenutno vode u resornom ministarstvu na tu temu“, naveli su iz IRB-a.

Za kupovinu preduzeća „HPK Draksenić“ Ilija Studen bio je zainteresovan i ranije, što je portal CAPITAL napisao u tekstu “HPK”: Dok čekaju Studena, smjene direktora.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ni dva mjeseca nakon što smo im uputili pitanja, ne odgovaraju u kojoj su fazi pregovori oko privatizacije “Hemijske prerade kukuruza”, šta za to preduzeće znači odluka Vlade RS da ga stavi na listu preduzeća od strateškog značaja i šta je sa obećanih 2.000 tona kukuruza, za koje su rekli da će biti isporučeni u Draksenić.

 

Izvor: capital

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor