Prvi Festival šunke, vina, rakije i kulena (HR)

U subotu, 26. listopada, u Vinkovcima će se održati Festival šunke, vina, rakije i kulena što ga organiziraju Vinkovački šokački rodovi i gradska Turistička zajednica. Uz Vinkovačke jeseni, Advent u Vinkovcima, Vinkovačko ljeto i Rimske dane, zamišljaju organizatori, ova bi manifestacija mogla postati dio prepoznatljivosti grada na Bosutu.

– Većina mjesta u našem susjedstvu ima nekakav sajam, vašar ili izložbu tradicijskih proizvoda. Vinkovci kao metropola Šokadije i ovog našeg slavonskoga kraja također zaslužuju jedan ovakav festival, koji će okupiti sve naše proizvođače i dati im priliku da predstave svoje proizvode. Festival, koji ćemo organizirati u dvorani Barun Trenk, trebao bi trajati cijeli dan – rekao je na predstavljanju Festivala predsjednik udruge Vinkovački šokački rodovi Zvonimir Liščić i pozvao izlagače neka se jave Udruzi što prije na broj telefona 098/441-693.

Izlagači će se i natjecati čija je najbolja šunka, vino, rakija ili kulen, a pobjednici će dobiti nagrade. Povjerenstvo za šunku i kulen predvodit će dr. Đuro Senčić s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, za vina dr. Ivana Alpeza iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, a za rakije dr. Antun Jozinović s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka.

– Naše proizvode bitno je brendirati i finaliziranjem im dati veću dodanu vrijednost. Treba prestati s praksom da Slavonija bude samo sirovinska baza za proizvodnju dalmatinskih ili istarskih pršuta – kaže dr Đuro Senčić, vrhunski stručnjak upravo za svinje i prerađevine od svinje, inače Vinkovčanin s osječkom adresom. Slavonski kulen zaštićen je i na razini Hrvatske i na razini EU, ali tom se zaštitom, upozorio je, koriste samo dva proizvođača, a ostali je nerado prihvaćaju jer im ona bitno poskupljuje proizvod i time smanjuje konkurentnost i prodaju.

Prvi, izložbeni i degustacijski dio Festivala, trajat će od 10 do 16 sati, a drugi, koji uključuje svečanu večeru i ceremoniju dodjele priznanja i nagrada, počet će u 20 sati.

 

Izvor: glas slavonije

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor