Svinjska kuga u hrvatskom susjedstvu, seljaci upozoravaju da je stanje alarmantno (HR)

Dodaju i kako je najgore to što se, ako se utvrdi svinjska kuga, u krugu od deset kilometara obustavlja sav promet svinjama.

Nezavisni hrvatski seljaci (NHS) pozvali su u četvrtak predsjednicu države i hrvatsku vladu da sazovu zajedničku sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost zbog, kako tvrde, alarmantne situacije u svinjogojstvu uzrokovane pojavom svinjske kuge u hrvatskom susjedstvu.
Predsjednik NHS-a Mato Mlinarić je na tiskovnoj konferenciji ustvrdio da Hrvatska trenutno nema adekvatan sustav prevencije protiv te bolesti.

“Afrička svinjska kuga danas je u našem susjedstvu, u Srbiji i Mađarskoj, a naši veterinari kao da se trude da se pojavi i u Hrvatskoj. Oni nemaju preventivne mjere koje će spriječiti pojavu svinjske kuge, nego su samo znali napraviti kategorizaciju prema kojoj 90 posto naših farmera nema pravo na naknadu štete ako se ta bolest pojavi i moraju ukloniti svinje”, rekao je Mlinarić.

Dodao je kako je najgore to što se, ako se utvrdi svinjska kuga, u krugu od deset kilometara obustavlja sav promet svinjama.

“Znate li što to znači zaustaviti svinjokolju u Slavoniji? Pa to je izvan pameti. Naša vlada i naši veterinari u ovom trenutku nemaju rješenje da izađu na teren i onima koji se bave proizvodnjom svinja kažu koje preventivne mjere poduzeti. Umjesto toga, kažu da će svakome tko pronađe divlju svinju s afričkom svinjskom kugom dati stotinu kuna”, ogorčeno je poručio Mlinarić.

Kazao je i kako je već sada na domaćem tržištu 30 posto svinja proizvedenih u Hrvatskoj, dok se 70 posto uvozi.

Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je pak izvijestilo da je Hrvatska dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge, čime se ukidaju sve mjere zabrane stavljanja živih svinja i proizvoda mesa od svinja na tržištu EU s cjelokupnog teritorija Hrvatske, a koje su bile uvedene 2013. godine.

Izvor: vecernji

Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor