Fortenova grupa preuzima Mercator, nakon Slovenije i Hrvatske ulaze u BiH (BIH)

Fortenova grupa je krajem augusta 2019. godine Evropskoj komisiji, regulatoru za zaštitu tržišnog udjela na nivou EU, podnijela prijavu namjere koncentracije Mercatora za Sloveniju i Hrvatsku. Po provođenju svih formalnih procedura, Mercator će biti prenesen na Fortenova grupu te će u njenom sistemu nastaviti svoje redovno poslovanje.

Dok se ne riješe pravni i regulatorni preduslovi prijenosa imovine Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu, Agrokor je na tržištu Bosne i Hercegovine prisutan kroz dva maloprodajna brenda – Konzum i Mercator.

“Njihovo poslovanje se uspješno razvija, a obje kompanije imaju uzlazne rezultate poslovanja”, rekli su iz Fortenova grupe za Klix.ba.

Kako nezvanično saznajemo, budući trgovački centri u vlasništvu Fortenova grupe u BiH bi mogli nastaviti poslovanje pod brendom Mercatora, iako postoji i opcija da brend Konzuma zamijeni natpise Mercatora na objektima.

Iz Fortenova grupe za naš portal ističu da Mercator u BiH trenutno posluje u 83 trgovine, kao snažan i prepoznatljiv brend koji je u maloprodajnom poslovanju dodatno prilagodio asortiman i uslugu u skladu sa željama i potrebama svojih potrošača te ostvaruje rast prihoda i dobiti. Dodaju da je Mercator realizirao nova partnerstva s dobavljačima te je uspostavljena komercijalna platforma “Moji brendovi” u koju je uključeno 350 različitih trgovačkih marki.

Jedan od strateških ciljeva Mercatora je smanjenje dugovanja, što se između ostalog realizira i kroz uspješne projekte monetizacije nekretnina.

Sa druge strane, Konzum u našoj zemlji zapošljava više od 2.200 ljudi koji u mreži od 160 trgovina dnevno usluže više od 100.000 kupaca.

“U toku je realizacija programa otvaranja novih i renoviranja starih trgovina, a sukladno tome i povećanja broja zaposlenih. Plan je da se u 2019. otvori ukupno 15 novih trgovina, a više od 40 prodavnica je do sada renovirano. To uključuje i sedam trgovina manjeg trgovačkog lanca u istočnoj Bosni čije je preuzimanje realizirano ranije ove godine. Uz to, Konzum također jača partnerske odnose s domaćim dobavljačima, odnosno uspostavlja saradnju s nizom novih pa je slijedom toga u asortiman uvršteno više od 250 novih domaćih proizvoda, rekli su iz Fortenova grupe.

Izvor: klix
Podeli sa prijateljima
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+

Ostavite odgovor